Viki Moors Site Admin
Geregistreerd op: 26 Apr 2010 Berichten: 62
|
Geplaatst: 29-04-2010 15:40:45 Onderwerp: Hoe wordt pijn Chronisch? |
|
|
Pijn wordt door iedereen als lastig ervaren. Toch heeft acute pijn een belangrijke signaal functie. Het waarschuwt ons voor een mogelijk gevaar, zodat we kunnen ingrijpen. Nuttig dus.
Acute pijn onstaat na een beschadiging: een ontsteking, een ongeval, een operatie,...
Meestal kan di vlot opgelost worden met medicatie. Maar als je ondanks het genezen van het letsel een gevoel van pijn blijft hebben die langer dan 6 maand aanhoudt dan spreek je van chronische pijn.
Chronische pijn.
Pijn is een bio-psychisch sociaal gebeuren. Erg complex. Het ontstaat eigenlijk omdat acute pijn prikkels het centrale zenuw stelsel (het ruggenmerg) en de de hersenen blijven prikkelen. Niet meer vanuit de beschadiging, maar vanuit andere cellen, meestal zenuw cellen.
Naarmate de pijn blijft bestaan, komt er overgevoeligheid: meer zenuw cellen worden geprikkeld. Bijkomende cellen sturen dus signalen naar de hersenen maar ook naar andere hersencentra, zoals de emotioneel, affectieve centra. Vandaar dat mensen ook emotioneel worden, depressief, en dus raken niet alleen lichaamlijke, maar ook andere dimensies van pijn erbij betrokken. Zo gaat dat van kwaad naar erger: eerst heb je een sneetje in je vinger en het eindigt met pijn in je hand,je arm en je schouder.
Hoe kun je uit die spiraal breken?
Je kunt leren die zenuwcellen of die hersencentra to rust te brengen en de dempingssystemen, die het hele gegeven in evenwicht houden, opnieuw te activeren. Dit kun je niet met één pilletje; het vraagt ook veel van de patiënt zelf. Je kan hulp vinden in cognitieve gedragstherapie, relaxatie, hypnose en kinesittherapeutische technieken.
Kun je ook met pijnstillers geholpen worden?
Dat hangt ervan af. Bepaalde pijnstillers kunnen de pijn zelfs uitlokken of nog verergeren. Bv veelvuldig gebruik van dafalgan tegen hoofpijn kan ervoor zorgen dat je nog meer hoofdpijn krijgt.
Hoe kun je chronische pijn voorkomen.
Vermijden is altijd beter dan genezen. Als je acute pijn meteen goed kunt behandelen zul je hopelijk geen chronische pijn ontwikkelen. Pijn laten aanslepen of op je tanden bijten is dus geen goede zaak. Raadpleeg dus optijd je dokter.
(Prof. Devulder, diensthoofd Pijnkliniek UZGent) |
|